Poll: Este clara aceasta explicatie ? Ati inteles ?
Da
Nu
[Show Results]
 
Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O scurta definitie a metodei stiintifice
07-05-2014, 12:01 AM
Post: #1
O scurta definitie a metodei stiintifice
De-a lungul timpului omenirea a incercat sa gaseasca o metoda sau un procedeu prin care sa poata afla adevarul, modul in care functioneaza natura, care sunt cauzele fenomenelor.

Pana in prezent metoda stiintifica este singura metoda prin care stiinta poate popune ipoteze, si le poate verifica veridicitatea, pastrandu-le ca adevarate daca nu pot fi infirmate pe baza cunostintelor si a dovezilor stiintifice.

Metoda stiintifica explica evenimentele, faptele doar prin cauze naturale, fara a fi necesara existenta sau non-existenta supranaturalului.

Atunci cand un om de stiinta propune o ipoteza care ar putea justifica existena unui anumit fenomen, aceasta ipoteza este testata de catre alti oameni de stiinta prin diferite experimentele posibile, care trebuie sa fie reproductibile.

Pentru ca o anumita ipoteza sa poata fi veridicata prin metoda stiintifica, trebuie ca ea sa poata fi falsificabila, adica sa exista cel putin o situatie prin care sa poata fi demonstrata ca fiind falsa. Ipotezele non-falsificabile nu pot fi testate prin metoda stiintifica, si deci ele sunt excluse din domeniul de activitate al stiintei, fiind in cel mai bun caz o opinie sau o anecdota.

Odata ce o ipoteza a fost testata experimental, in mod repetat de catre oamenii de stiinta din aceelasi domeniu, si nu a putut fi falsificata, ea devine teorie.

In metoda stiintifica ipoteza este precursorul teoriei. Teoriile stiintifice au ca scop explicarea fenomenelor observabile si se bazeaza pe experimente care trebuie sa fie reproductibile, si care ii confirma astfel veridicitatea.

Experimentele ce nu pot fi repetate de oamenii de stiinta din aceelasi domeniu sunt in general false, si infirma ipoteza sau teoria respectiva.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)